FB_IMG_1473920177978

Skijalište na granici austrijskih pokrajina Kärntena i Salzburga, regija Lungau, udaljeno je 490 km od Banja Luke, odlično odredište za porodična i vikend skijanja.

 

Katschberg
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Banja Luke 490 km

Činjenica da se skijalište nalazi svega nekoliko kilometara od autoputa Villach-Salzburg sigurno privlači znatan dio skijaša. Osim blizine i raznolikosti staza moderne žičare i porodična atmosfera svakako pridodaju ugođaju i svake godine privlače sve više skijaša sa ovih prostora.


Skijalište se nalazi na dva vrha, Aineck Tschaneck, između kojih se, na samom planinskom prevoju nalazi mjesto Katschberghöhe. A na skijalište se može doći na tri načina. Neposredno prije Katschberg tunela postoji dobro označen izlaz s autoceste, koji skreće na planinski prevoj.

Ovo je najbrži i najjeftiniji put, no i najstrmiji.


U zimskim uslovima ne preporučujemo izbor ovog pravca jer na cesti zna biti dosta snijega koji se ne čisti baš previše pedantno, no ukoliko su vremenski uslovi dobri, cesta je prohodna i osim malo većeg nagiba nije teška za vožnju. Drugi način je proći tunel (potrebno je platiti 4.5 Eura, nap.a.) te se na Katschberghöhe uspeti drugom stranom tog istog prevoja.


Ovaj dio je nešto blaži, ali i duži, te radi tunela i nešto veće kilometraže i skuplji. Treći, najsigurniji, barem što se čišćenja cesta tiče, ali i najduži put je nakon tunela ne skretati na planinski prevoj, već produžiti do obližnjeg mjesta St. Margaretten, koje leži u dolini neposredno ispod vrha Aineck te se novom žičarom možemo popesti na vrh skijališta.

Po skijalištu voze uglavnom novo postavljene sjedežnice (6, 4, 3 i jedna dvosjedežnica) s natkrivenim kabinama i pokretnim trakama. Neke od kraćih staza pokrivene su sidrima te tanjurićima za najmlađe. Na usponu iz St. Margaretena prema Ainecku od sezone 2009/2010. vozi i gondola i to je svakako najveća novost. Modernizacija žičara pridonijela je i tome da se u redu gotovo ni ne čeka, pa čak niti vikendima.


Skijalište, ukupno gledano, broji 60 km staza, što je sasvim solidna brojka, koju još respektabilnijom čini činjenica da je i realna. Vrhovi, već spomenuti Aineck i Tschaneck, izdižu se do 2.220 m, odnosno 2.030 m, a donji dijelovi staze se spuštaju do riskantnih 900 m – 1.100 m. Činjenica je da donji dijelovi mogu biti kritični kad naiđe val toplijeg vremena, no staze se relativno dobro održavaju tako da možete biti potpuno sigurni u solidno skijanje do sredine marta. Nerijetko sezona se zna produžiti i do početka aprila, posluži li vrijeme.

Ski-pass je proximity standarda (depozit je 5 Eura i vraća se nakon povratka karte), a možete programirati i swatch snowpass. Cijena dnevne skijaške karte iznosi 44 eura (u sezoni 2015/2016.).

Staze su zaista raznovrsne. S potpuno ogoljelih vrhova spuštaju se prema šumovitijem dijelu St. Margarethena i zapadnog skijališta (ispod Tschanecka). Gotovo polovina staza je zasnježena, uglavnom je riječ o donjim dijelovima skijališta, koji su pokriveni s ukupno 210 topova. Vjerojatno velika prednost Katschberga su široke staze na kojima gotovo nikada nema gužvi i to je sigurno jedan od razlog zašto porodice sa djecom preferiraju ovo skijalište.

Na skijalištu prevladavaju crvene staze, njih gotovo 80%, ostatak su crne, dok su plave uglavnom ograničene na dva baby lifta i na “Königswiese”, na kojoj je postavljena i rasvjeta za noćno skijanje, a idealna je i za početnike te slabije skijaše svih uzrasta.

Ako ste ljubitelj dugačkih staza, ovdje ćete imati u čemu uživati. Kombinacije s vrha Ainecka do doline nude čak četiri do šest kilometra duge staze, no cijena za to se plaća prilikom uspona, nerijetkim presjedanjem s vučnice na vučnicu. Iako je postavljena nova gondola koja mijenja zadnja dva sidra, moramo priznati da nije riješila dug put prema Ainecku. Iz doline do vrha Ainecka i dalje treba 40-ak minuta. Na vrhu Ainecka nalazi se restoran s prekrasnim pogledom, ali se nalazi na učestaloj vjetrometini. Upravo s vjetrom i hladnoćom Katschberg se urezao u pamćenje mnogim skijašima. Nepredvidivo vrijeme te vjetrovitost (posebno predijela Aineck, nap.a.) ipak će neke poprilično zasmetati. Crne staze nisu prezahtjevne, ali su često ledene.

Ako pak volite neke ne standardne rute, ovdje ćete pronaći 4 označene off piste staze, vrlo dugačke i lijepe. Jedna ide s vrha Aineck, dok tri vode s Tschanecka. Tschaneck je duboko prošaran stazama, no sve su kraće i pune vučnica (sidara), a stazama je moguće doći i do samog Rennwega u podnožju planine. Prosječna dužina tih staza iznosi 1.000 m.

Želite li preći s jednog brda na drugo, morat ćete prehodati jedan vrlo mali dio staze, koji mostom prelazi preko glavne ceste. No, domaćini su zbilja nadmašili sami sebe i na most instalirali vrlo korisnu pokretnu traku, koja olakšava cijelu priču.

U Katschbergu parkirnih mjesta ima dovoljno. Ukoliko ne dođete ujutro među prvima, parkirna mjesta uz samu stazu će vjerojatno biti popunjena, ali nekoliko stotina metara dalje moguće je pronaći parking u bilo koje doba dana. Kako ne biste morali hodati, domaćini su uveli dvije kružne autobusne linije po parkiralištima koje voze po potrebi.

Po pitanju smještaja, ako ste odlučili odsjesti u znatno jeftinijim varijantama, koje nudi St. Margarethen ili St. Michael, u odnosu na spomenuti Katschberghöhe, koji je ipak u svojevrsnom centru skijališta i kao takav razumljivo skuplji, vjerojatno ćete se na skijalište penjati iz St. Margarethena, s neasfaltiranog parkinga na kojem rijetko ima gužve.

Restorana s obzirom na veličinu skijališta ima dovoljno, s cijenama nekako standardnim sa pokrajinu Salzburg. Znači relativno visokim, no s obzirom na trend na ostalim skijalištima gotovo u rangu normale.

Ono po čemu se Katschberg definitivno izdvaja je briga za najmlađe. Tako po samom skijalištu na nekoliko mjesta postoje uređena igrališta za djecu, za njih su izdvojene i posebne vučnice, a na stazama su postavljene zanimljive zanimacije kroz koje djecu uvijek vodi maskota skijališta (plavo nasmijano srce). Također, na vrhu Tschanecka postoji i mjesto za fotografisanje sa maskotom Katschberga, a fotografije možete kad god to poželite besplatno skinuti s njihove Web stranice.

Odlična pozicija i dostupnost autom sigurno će privuči brojne skijaše na sedqm dana, vikend ili čak jedan dan. Raznovrsne i uređene staze bez prevelikih gužvi, kako na stazama tako i u redovima, će ostaviti odličan dojam. Katschberg je vrlo dobar porodična destinacija zbog solidnih uslova za polaznike škola skijanja ili onih koji počinju svoju skijašku karjeru. No s druge strane relativno visoka cijena smještaja i nepredvidivo vrijeme te ponešto lošija povezanost Ainecka ipak pomalo kvare cijelu priču.


Tekst preuzet sa portala skijanje.hr

CategorySkijanje
Ski Tim Olimpik   
     © 2015 Ski Tim Olimpik

Follow us: