grande Vid

grande Vid photo by demo team Slovenija

Kako procijeniti vlastite mogućnosti? To je pitanje zaista teško odgovoriti s obzirom da smo svi individualci sami za sebe. Neko je hrabriji, fizički snažniji, oprezniji, lošijih ili boljih skijaških mogućnosti, a o karakteru osoba da ne pričam. Stoga je objektivna procjena kako se zapravo skijati zaista samo na Vama! Spomenuta objektivnost najviše zavisi od svijesti svakoga od nas o opasnostima koje vrebaju na skijaškim stazama.

Šegula photo by demo team Slovenija

Prije samog odlaska na skijanje dobar izbor skijališta je jedna od najvažnijih stvari. Ne znači da je skijaški centar sa „najviše“ kilometara skijaških staza upravo za vas. Baš mi je jedan dobar prijatelj ovih dana rekao: „Ma, ja više neću slušati savjete Vas demonstratora. Pa Vama je dovoljna jedna staza cijelu sedmicu“. Donekle bi se složio s njime ako je staza „ona prava“… ali je li ipak to malo pretjeran zaključak? Svi se volimo odskijati na raznim tipovima staza, ali pri tome zaista morate biti sigurni da to objektivno možete.

Želim reći da ako je neko skijao na crnoj stazi ne znači da je dobar skijaš! To nije kriterij. Dapače, malo je skijaša koji skijaju na svim stazama podjednako sigurno ne ugrožavajući sebe ali i ostale. Nije sramota prvih dana na snijegu skijati po plavim, blažim stazama. Naime, profesionalni skijaši se početkom sezone nekoliko sedmica uskijavaju na blažim stazama pa zašto ne biste i Vi. Na taj ćete način spriječiti pojavu preuranjenog umora, uticati na vlastitu tehniku skijanja i olakšati sebi ugodno skijanje kroz cijeli skijaški odmor.

Olimpik i Demo team photo by demo team Slovenija

Isti savjet vrijedi i za sve učitelje skijanja koji, nažalost, pod uticajem roditelja vode djecu na njima prezahtjevne staze. Koliko sam puta čuo kao vođa škola skijanja „Zašto moje dijete skija po blagim stazama a prošle je godine skijao po crnim?“.

Zašto to govorim?! I ja sam roditelj i želim svome djetetu najbolje. Ali morate biti svjesni kako je osnovno pravilo škole skijanja sigurnost polaznika. Ako je sigurnost ugrožena odlaskom na strmije staze postoji mogućnost da se i Vaše dijete povrijedi ili da ga neko drugi povrijedi što je nažalost čest slučaj. S druge strane, ako je staza prestrma kako će učitelj skijanja uticati na poboljšanje tehnike skijanja vašeg djeteta?! Nikako, vi ćete baciti novac, a dijete se nakon silnih škola skijanja i dalje neće sigurno i lijepo skijati. Stoga, pustite učitelje da rade prema pravilima zvanja!

Autor: Davor Puhak, mag. cin
tekst preuzet sa portala Hrvatska udruga ljubitelja skijanja i snowboardanja

CategorySkijanje
Ski Tim Olimpik   
     © 2015 Ski Tim Olimpik

Follow us: