27750780_10150901011179982_1991766887038182472_n

ZATVARANJE SKIJAŠKE SEZONE U SAALBACH-U U TERMINU OD 21-25.3.2018.

Saalbach – Hinterglemm, smješten u pokrajini Salzburg, jedan je od boljih ski centara u Austriji. Čine ga tri sela: Saalbach, Hinterglemm i prije nekoliko godina žičarama spojeni Leogang. Mjesta se nalaze na oko 1000m nadmorske visine. Saalbach je najveći od pomenuta tri sela. Saalbach i Hinterglemm su dva odvojena  naselja, međusobno udaljena oko 3 km. Mjesta  nisu u potpunosti spojena, i uprkos tome što se dosta razlikuju, usvojila su zajednički marketinški identitet kao jedan ski centar. Saalbach je atraktivno, tipično austrijsko selo sa kućama u tradicionalnom stilu. Jako je dobro prilagođen skijašima, jer se staze spuštaju do samog centra mjesta u kome nema saobraćaja. Saalbach sa opravdanjem ima reputaciju grada za zabavu, a provod počinje odmah po završetku skijanja. Do kasno u noć mogu se po brojnim barovima vidjeti mladi ljudi koji su u provod produžili pravo sa ski staza.

saalbach

Za razliku od Saalbacha, Hinterglemm je dosta mirniji i nalazi se pri kraju živopisne Glemmtal doline u kojoj su smještena oba mjesta. Hinterglemmom dominiraju pansioni i veliki hoteli u chalet stilu. Jeftiniji je i manje mondenski od Saalbacha. Leogang je najmanje i najdalje, mirno, šarmantno farmersko mjesto, prevashodno popularno kao porodično skijalište. Sa finansijskog aspekta predstavlja najpovoljniju opciju za boravak u ovoj ski regiji. Mana mu je što je dosta dislociran u odnosu na druga dva mesta, s obzirom da se nalazi sa druge strane brda.
U Saalbachu i Hinterglemmu, količina pješačenja zavisi od lokacije smeštaja. Postoji odlična autobuska linija koja saobraća kroz dolinu, ali koja ipak ima mana. Autobusi prestaju da voze relativno rano tj. oko pet popodne, a u njima često zna da bude prilična gužva, naročito u vrijeme špica. Međutim, postoji veliki broj taksija koji nisu previše skupi.

saalbach1

Pored skijanja, ski centar nudi i druge sadržaje: zatvoreni bazeni, saune, masaže, solarijumi, teniski tereni, klizalište, karling, sankanje itd. I najmlađi će se ovde zabavljati – u centru Saalbacha nalazi se jedan od najboljih ski vrtića u cijeloj Austriji. Generalno međutim, U Saalbach-Hinterglemmu nema mnogo toga da se radi za one koji se ne bave zimskim sportovima. Kitzbuhel i Salzburg nisu loše opcije za jednodnevni izlet.
Ski centar Saalbach – Hinterglemm se nalazi na 626 km od Banja Luke. Put je identičan onom kojim se ide za Kaprun i Zell am See, s obzirom da se Saalbach nalazi na samo deset kilometara od Zell am See-a. Do njega se može stići na nekoliko načina: jedna varijanta je autovoz preko Mallnitza, koji skraćuje put za oko 100 km. Druga opcija je put kroz Katschberg i Tauern tunele i izlazak u Bischofshofenu, nakon čega se ide brzim i dobrim lokalnim putem do Saalbacha.
Najbliži aerodromi su Salzburg, Minhen i Innsbruck. Salzburg je najpogodniji, sa najboljom vezom od aerodroma do skijališta.

6

Skijalište
Skicircus regija koju čine Saalbach, Hinterglemm i Leogang prostire se na visini od 930 – 2095m nadmorske visine. Cijelo ski područje ima oko 270 km staza, od čega je 140km plavih,112km crvenih i 18km crnih staza. Postoji 10 km staza sa nordijsko skijanje mada je za ovaj zimski sport mnogo pogodniji obližnji Zell am See. 70 km staza je pokriveno topovima za vještački snijeg. Sistem žičara je moderan i efikasan, a sastoji se od 15 gondola, 16 brzih sjedežnica i 23 vučnice sa ukupnim kapacitetom od 90.000 skijaša na sat. Gužve uglavnom nema, osim u špicu sezone kada na žicama koje vode iz Saalbacha ka južnoj strani zna da se čeka i po 15 minuta. Ovo skijalište je poznato po dobro uređenim crvenim stazama na kojima će uživati malo bolji skijaši. I za početnike je skijaška ponuda raznolika, pošto postoji oko 90 km blažih staza. Ono po čemu je ovaj ski centar specifičan je solidan broj jako dugačkih staza, od kojih su neke duge i po nekoliko kilometara. Nema mnogo strmih staza, a što se tiče offpiste skijanja, nedovoljna visina, često lošiji snežni uslovi i poveći deo padina pokriven šumom ograničavaju potencijal za freeride.  Za dobre skijaše najinteresantnije su staze na severnoj strani skijališta. Nordabfahrt ispod Schattberga je dugačka (4 km), prava crna staza, odlična kada je sređena. Staza iz Zwolferkogela na kojoj se nekada vozio spust u Svetskom kupu je takođe zanimljiva, kao i crvena, 5 km dugačka Schattberg West-Hinterglemm. Od drugih skijaških zanimljivosti, vrijedi pomenuti i Carving Fun park kao i stazu na kojoj se odvažni mogu oprobati u trci veleslaloma. Saalbach je odličan i za boardere. Staze su duge i široke, žičare su uglavnom sjedežnice i gondole, a tereni pogodni i za početnike i za eksperte.

21

Smeštaj
Saalbach – Hinterglemm raspolaže sa širokom ponudom smještajnih kapaciteta. Postoji veliki broj hotela, pansiona i apartmana sa samousluživanjem. Hoteli su uglavnom sa po tri i više zvezdica. U centralno lociranim hotelima noću zna da bude dosta bučno, s obzirom na veliki broj klubova u okolini koji rade do sitnih sati.  Saalbach je poznat po nešto luksuznijem i skupljem smeštaju, dok se u Hinterglemmu, i naročito u Leogangu može proći dosta povoljnije. Od hotela u Saalbachu poznati su luksuzni Alpenhotel i Bergers Sporthotel, dok se od nešto jednostavnijih preporučuju Kristiana i Konig. Theresia je najbolji hotel u Hinterglemmu, a od brojnih pansiona hvaljen je Haus Ameshofer na samoj stazi. U Hinterglemmu postoji veliki broj apartmana za turiste koji putuju u individualnom aranžmanu. Leogang ima nekoliko luksuznih hotela, kao i veliki broj apartmana i pansiona.

Zatvaranje skijaške sezone organizujemo u Saalbach-u
Smještaj je u apartmanima Landal Rehrenberg

Kotizacija za učešće na zatvaranju ski sezone iznosi
280,00 eura po osobi u apartmanu za 6 osoba
290,00 eura za smještaj u apartmanima za 4 osobe

U cijenu kotizacije je uključen:
Smještaj u izabranim apartmanima
Ski pass 4 dana
Završno čišćenje

Obavezna doplata:
Posteljina 8,00 eura po osobi
Turistička taksa 1,50 eura po osobi dnevno

Neobavezna doplata (mogu se ponijeti sopstvene stvari)
Peškiri 6 eura po osobi
Kuhinjske krpe 5 eura po osobi

MOGUĆNOST ORGANOZOVANOG PREVOZA

*Navedene cijene važe samo ako je apartman popunjen, u slučaju da je manje osoba u apartmanu vrši se doplata.
Za smještaj 3 osobe u 1/4 apartmanu doplata po osobi je 34 eura
Za smještaj 2 osobe u 1/4 apartmanu doplata je 102 eura po osobi
Za smještaj 5 osoba u 1/6 apartmanu doplata je 45 eura po osobi
Za smještaj 4 osobe u 1/6 apartmanu doplata je 60 eura po osobi

Landal-Rehrenberg-istaknuta-Saalbach

20984456

RBG_02_04829-1280x430

for-sale-3-bedroom-penthouse-apartment-viehhofen-salzburg-austria

110566

10545_635787920821874869

50409_Velika_Apartman-Landal-Rehrenberg-Saalbach

landal-kaprun8_6308

landal-rehrenberg-21

Restorani, barovi, après ski

U cijeloj regiji postoji 68 restorana i 35 barova. Većina restorana je u okviru hotela. Peters, na vrhu glavne ulice u Saalbachu ima sjajan ambijent i služi ukusna jela od mesa koja se pripremaju na toplom kamenu. Za jela od tijesta dobra je Wallner picerija. Skijalište ima čak 44 ugostiteljska objekta na stazama, od kojih su neka i mjesta za večernji izlazak. Većina restorana na skijalištu je po principu samousluge. The Alte Schmeide na vrhu Asitzkogela, iznad Leoganga je odlična varijanta za ručak po lijepom vremenu. Hintermais Alm na Zwolferkogelu je nešto manji, sa povremenom živom muzikom i odličnom lokalnom hranom. Dobri planinski restorani su i Thuneralam na plavoj stazi br. 56 iznad Saalbacha i Rosswald Hutte  na raskrsnci plave staze između Saalbacha i Hochalma.
Saalbach Hinterglemm je poznata après ski zona. Zabava počinje rano i određeno vreme se dešava uporedo sa skijanjem. Popularno mjesto za popodnevnu žurku je Bauers Skialm na dnu početničkih staza, sa živom muzikom, veselom atmosferom i multinacionalnim ambijentom.
U Pubu, pored gradske crkve pleše se i pevaju karaoke. Castellos na dnu glavne ulice se napuni kada počne živa svirka i počinje da naplaćuje ulaz kada se uveče transformiše u noćni klub. Arena Disco ima žive svirke i česte promotivne večeri. Hinterhag Alm iznad početničkih staza je uvijek prepun ranije predveče, uz igranje po šankovima i veselu atmosferu. Uz mnoštvo drugih popularnih i živih mjesta, jedno je sigurno, u Saalbachu nema dosade.
Saalbach

CategorySkijanje
Ski Tim Olimpik   
     © 2015 Ski Tim Olimpik

Follow us: