FB_IMG_1471961275726

Austrijska verzija Kronplatza, barem što se popularnosti među skijašima tiče, u potpunosti opravdava svoj status skijališta na koje svi hrle.

 

Schladming
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Banja Luke 565 km

Schladming, jedno od najpopularnijih skijališta među skijašima, centar je Dachstein-Tauern regije. Nalazi se na rubu pokrajine Štajerska(Steiermark) i sa svojom zaokruženom turističkom ponudom idealna je cjelogodišnja destinacija za odmor, sport i zabavu.

 

Što se skijanja tiče, Schladming u osnovi nudi 123 km staza na četiri povezana brda: Hauser Kaibling,PlanaiHochwurzen i Reiteralm

Povezivanjem ova četiri uzdužno postavljena brda dobilo se odlično skijalište s raznovrsnim izborom staza, a jedina zamjerka se može uputiti na razvučenost skijališta. Naime, potrebno je dobro izračunati vrijeme za povratak na početnu tačku, pogotovo ako krećete sa kraja na kraj skijališta, kako ne biste ostali na “pogrešnom” brdu.


Skijalište se diže 
od 745 mnv do 2015 mnv (vrh Hauser Kaiblinga), a većina je staza markirana crvenom oznakom. Pokrivenost sistemom umjetnog zasnježivanja iznosi gotovo 100%, a to je posebno bitno zbog niske nadmorske visine gdje završavaju staze koje vode do doline. 

Skijaške žičare su većinom moderne kabine i sjedežnice pokrivene kupolom. Ipak, na nekoliko mjesta još se može naći starih dvosjedežnica i sidara koji neugodno trzaju pri polasku. Gužve na žičarama i stazama su nešto veće nPlanaiu, dok ih na Hauser Kaiblingu i Reiteralmu gotovo i nema.

 

Od zanimljivih staza vrijedi izdvojiti crveni spust br. 31 i 40 od vrha Hochwurzena do doline, dug oko 7,5 km. Na Reiteralmu je odlična crvena staza br. 5. Ono što će svi zasigurno poželjeti svladati je crni spust do centra Schladminga, stazu koja je pozornica noćne trke slaloma za skijaše svakog januara u Svjetskom kupu. 

The Swinging Piste na Planaiu je posebna zbog jukebox-a na svom početku. Odaberete omiljeni muzički hit i u ritmu nastavite skijanje. Većina staza je dovoljno široka za nesmetano carvanje, dobro su pripremljene te tek u kasnim poslijepodnevnim satima dolazi do stvaranja hupsera. Inače, staze imaju pretežno sjevernu ekspoziciju što omogućava duže zadržavanje snijega, ali i skijanje u hladu na nižim predjelima.

 

Oni koji traže uzbuđenja pored uređenih staza na raspolaganju imaju markirane off-piste rute. Tu je i padina za skijanje na grbama (Mogul Run), funparkovi, 7-kilometarska sankaška staza, rute za turno skijanje, postavljene takmičarske staze, dječji vrtići na snijegu… porodicama sa malom djecom ide preporuka za smještaj u Rohrmoosu, na nižim padinama Hochwurzena, gdje se vrtići na snijegu nalaze uz same hotele i apartmane i u blizini prometnica.

 

Osim ovog “užeg” dijela, regija kojoj je Schladming centar obiluje i dodatnim skijalištima (ukupno 167 km staza). Za one koji traže odmak od ustaljenih puteva preporučujemo manja skijališta FageralmGalsterbergalm i Stoderzinken. Jedan dan nije loše ni odvojiti za posjet glečeru Dachstein sa vrhom na 2700 mnv. Osim prekrasnog pogleda tu se nalazi i boarderska Meka – Dachstein Superpark!

 

Nakon skijanja – opet skijanje! Na raspolaganju su 3 km staza za noćno skijanje. Tu su još i noćno sankanje, klizanje, curlingballooning, vožnja u zaprezi, bazeni, saune, restorani… 

Cijena šestodnevnog skipassa kreće od 249.50 eura  u sezoni, a moguće ga je iskoristiti na cijelom SkiAmadé području (860 km staza) kojeg je Schladming dio. Skipass je beskontaktan (chip kartica), a dobija se uz polog od 3 eura.

 

Sve su servisne usluge skijašima lako dostupne, u podnožju je mnogo trgovina sportskom opremom, ski servisa te ski i board škola. 

Parking je besplatan za goste, tj. za one koji imaju važeći skipass. Dolinom cirkuliše besplatan ski bus.

Cijene hrane i pića na skijalištu su sljedeće: hrenovke s pomfritom 6 eura, bečki odrezak 9 eura, germknödel 6 eura, kaiserschmarn 8 eura, pivo 3-5 eura, kafa 2,50 eura. Nakon što žičare prestanu s radom najživlje je u apres-ski baru Tenne u Schladmingu.

 

Do Schladminga se jednostavno dolazi iz Banja Luke što je možda i jedan razlog zašto se ovdje slijeva puno naših skijaša.


Put iz Banja Luke vodi preko Zagreba,
  Ljubljane, Villacha, autocestom prema Salzburgu te izlaz prema Altenmarktu. Odavde do Schladminga je tek 20-ak minuta obične ceste. Ceste se redovno čiste, nema planinskih prijevoja i lako su prohodne.

 

Za nabrojati sve što Schladming i regija nude bio bi potreban prostor mnogo veći od onog namijenjenog ovom članku. Zato najbolji savjet glasi: dođite i sami otkrijte zašto su ovdje ‘svi uvijek gore’!

Tekst preuzet sa portala skijanje.hr

CategorySkijanje
Ski Tim Olimpik   
     © 2015 Ski Tim Olimpik

Follow us: